zondag 1 september 2013

De Kroatische keuken

Kroatië staat bekend om haar mooie stranden, pittoreske kuststeden en indrukwekkende natuurparken, maar wist je ook dat je er heerlijk kunt eten? De grote variëteit aan gerechten en lekkernijen heeft het land voor een aanzienlijk deel te danken aan haar geografische ligging en geschiedenis. Zo hebben o.a. de keukens van Hongarije, Griekenland, Italië en Turkije hun stempel gedrukt op de Kroatische keuken.

Als voorgerecht of tussendoortje zijn kaas, ham en worst gebruikelijk. In met name Dalmatië is gerookte ham (prsut), geserveerd in dunne plakjes, een ware delicatesse. Paski Sir is een beroemde schapenkaas en een specialiteit van het eiland Pag. Olijven en een salade maken ook vaak deel uit van het voorgerecht.

In Dalmatië eet men als hoofdgerecht graag gegrilde vis. De vis wordt doorgaans bestreken met olijfolie, knoflook en kruiden als peterselie. In Istrië zijn truffels bijzonder populair. Deze worden meestal in combinatie met andere gerechten geserveerd. Liefhebbers van schelpdieren, garnalen en mosselen komen in Istrië, en in mindere mate in Dalmatië, ruimschoots aan hun trekken. Uiteraard kun je aan de kustregio's ook prima vleesgerechten eten, zoals lamsvlees, maar het binnenland kent op dat gebied uitgebreidere specialiteiten, met veel heerlijke varkens- en rundvleesrecepten. Hoofdgerechten in het binnenland zijn over het algemeen zwaarder dan aan de kustregio's. Zo maken aardappelen en bonen veelvuldig deel uit van de maaltijden. Op de hele Balkan, en dus ook in Kroatië, zijn cevapcici (gekruide gehaktworstjes) en raznjici (vleesspies) populaire vleesgerechten. Bij deze gerechten krijg je meestal frietjes en ajvar (een puree van o.a. paprika en aubergine).

Voor de zoetekauw is Kroatië ook een prima bestemming. De bakkerijen bieden aan keur aan koekjes, taartjes, cakejes en gebak. Strudel (gebak van bladerdeeg), Krafna (een soort donut) en Palacinka (pannenkoeken) zijn bijna overal te krijgen. Voor de beste Kremsnita (een traditionele roomcake) kun je het beste een bezoekje brengen aan de hoofdstad Zagreb of het plaatsje Samobor. 

Bovenstaande is maar een kleine greep uit het rijke aanbod van de Kroatische keuken. Laat jezelf verrassen door de heerlijk geurende en smakende gerechten!